0 All Booked All Booked All Booked 1979 Tegenlicht Rotterdam Meet Up https://denieuwebanier.nl/event/tegenlicht-rotterdam-meet-up/?event_date=2016-11-03&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2016-11-03

Tegenlicht Rotterdam Meet Up


Register 3 november 2016 07:00 3 november 2016 22:00 Europe/Amsterdam Tegenlicht Rotterdam Meet Up

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering zullen we als Tegenlicht Meet Up Rotterdam in gesprek gaan met kunstenaar Bonita Witte en schrijver, spreker, dichter en journalist Hans van Willigenburg. Op het grootste plein in de Duitse stad Dresden demonstreren elke maandagavond duizenden boze burgers. Dit zijn aanhangers van de protestbeweging Pegida en de nieuwe politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) die vinden dat Angela Merkel hun belangen negeert. Ze zijn bang voor de komst van vluchtelingen en keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. ‘Wij zijn het volk’, scanderen zij. In Duitsland heeft populistisch rechts zich met de nieuwe anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland definitief gemanifesteerd in het politieke speelveld. De partij heeft onlangs bij regionale verkiezingen grote winsten geboekt en vertegenwoordigt boze burgers die zich niet gehoord voelen. De groeiende aanhang komt voort uit het deel van het volk dat bang is dat vluchtelingen, aangewakkerd door het beleid van Angela Merkel, naar het welvarende deel van Europa trekken. Gevreesd wordt dat de wereld die men kent voorgoed zal veranderen door de komst van de vluchtelingen en de islam. De boosheid richt zich op een elite die, met Angela Merkel voorop, niet naar de mensen luistert en ingrijpende morele en politieke beslissingen neemt waarvoor een niet gehoorde meerderheid moet opdraaien. In Dresden laat daarom elke maandag het volk massaal van zich horen. Wie zijn deze mensen? Wat is de steeds luider klinkende stem van de voorheen zwijgende meerderheid? We gaan hierover in gesprek met Hans van Willigenburg en Bonita Witte. Bonita studeerde in 2015 af aan de opleiding Illustration Design in Zwolle. Met haar illustraties houdt ze ons een spiegel voor. De film Verscheurd, die zij maakte als onderdeel van haar eindexamen, werd genomineerd voor de academieprijs 2015 en gaat over hoe het conflict in Syrië onze maatschappij raakt en hoe wij kiezen daarmee om te gaan. Hans is schrijver, spreker, dichter en journalist en mede-initiatiefnemer van het Rotterdamse Stadslog. Hij schreef hiervoor een kritisch blog over de wijze waarop de media het verzet portretteerde van bewoners in Beverwaard tegen de komst van een azc. Ook jij kan je mening geven en we nodigen je daarom graag uit om deze meet-up in De Nieuwe Banier bij te wonen. Om 19.00 uur kun je nogmaals de aflevering bekijken, en om 20.00 uur starten we met de meet up. Wij zien je graag, tot dan!

Banierstraat 1, 3032 PA Rotterdam, Nederland tegenlicht010@gmail.com
VPRO Tegenlicht Meet Up RED DE MENS - De Nieuwe Banier, Met o.a. FoMusic en Jan Rotmans

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering zullen we als Tegenlicht Meet Up Rotterdam in gesprek gaan met kunstenaar Bonita Witte en schrijver, spreker, dichter en journalist Hans van Willigenburg.

Op het grootste plein in de Duitse stad Dresden demonstreren elke maandagavond duizenden boze burgers. Dit zijn aanhangers van de protestbeweging Pegida en de nieuwe politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) die vinden dat Angela Merkel hun belangen negeert. Ze zijn bang voor de komst van vluchtelingen en keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. ‘Wij zijn het volk’, scanderen zij.

In Duitsland heeft populistisch rechts zich met de nieuwe anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland definitief gemanifesteerd in het politieke speelveld. De partij heeft onlangs bij regionale verkiezingen grote winsten geboekt en vertegenwoordigt boze burgers die zich niet gehoord voelen.
De groeiende aanhang komt voort uit het deel van het volk dat bang is dat vluchtelingen, aangewakkerd door het beleid van Angela Merkel, naar het welvarende deel van Europa trekken. Gevreesd wordt dat de wereld die men kent voorgoed zal veranderen door de komst van de vluchtelingen en de islam. De boosheid richt zich op een elite die, met Angela Merkel voorop, niet naar de mensen luistert en ingrijpende morele en politieke beslissingen neemt waarvoor een niet gehoorde meerderheid moet opdraaien. In Dresden laat daarom elke maandag het volk massaal van zich horen. Wie zijn deze mensen? Wat is de steeds luider klinkende stem van de voorheen zwijgende meerderheid?

We gaan hierover in gesprek met Hans van Willigenburg en Bonita Witte. Bonita studeerde in 2015 af aan de opleiding Illustration Design in Zwolle. Met haar illustraties houdt ze ons een spiegel voor. De film Verscheurd, die zij maakte als onderdeel van haar eindexamen, werd genomineerd voor de academieprijs 2015 en gaat over hoe het conflict in Syrië onze maatschappij raakt en hoe wij kiezen daarmee om te gaan. Hans is schrijver, spreker, dichter en journalist en mede-initiatiefnemer van het Rotterdamse Stadslog. Hij schreef hiervoor een kritisch blog over de wijze waarop de media het verzet portretteerde van bewoners in Beverwaard tegen de komst van een azc.

Ook jij kan je mening geven en we nodigen je daarom graag uit om deze meet-up in De Nieuwe Banier bij te wonen.
Om 19.00 uur kun je nogmaals de aflevering bekijken,
en om 20.00 uur starten we met de meet up.

Wij zien je graag, tot dan!

The Schedule

19:00 - 20:00 Vertoning aflevering Wij zijn het volk
20:15 - 22:00 Meet up